DUSJVEGGER

rapdach obrazek kabina prysznicowa

Dusjkabinett

Dusjkabinettet er en viktig del av ethvert baderom. Det velges ofte som et alternativ til det tradisjonelle badekaret, spesielt i små rom der det er viktig å utnytte plassen optimalt. Ved valg av dusjhjørne er det viktig å ta hensyn til flere viktige elementer som påvirker funksjonalitet, estetikk og sikkerhet.

Komponenter til dusjhjørne

Dusjkabinett – Dette er grunnlaget for dusjen. Det kan være laget av ulike materialer som akryl, emaljert stål eller naturstein. Dusjkar finnes i ulike former og størrelser og kan være lave, halvhøye eller høye. Høyden på dusjkaret påvirker sikkerheten – et lavt dusjkar er tryggere, men krever tilstrekkelig gulvisolering.

Dører og vegger – Disse er vanligvis laget av herdet glass, som er trygt og motstandsdyktig mot skader. De finnes i en rekke forskjellige utførelser og med ulike typer åpninger – fra skyvedører til foldedører eller åpningsdører.

Dusjsystem – Dette er komponenten som bestemmer komforten i dusjen. Det kan bestå av en tradisjonell hånddusj, et dusjsett med regndusj eller et dusjpanel.

Armaturer – Dette er elementene som styrer vannstrømmen, for eksempel dusjkraner eller termostater.

Typer av dusjvegger

Dusjkabinett med dusjkar – Den mest populære typen dusjvegg, enkel å installere og tilgjengelig i mange størrelser og former.

Dusjkabinett uten dusjkar – Et alternativ for deg som ønsker en minimalistisk og moderne design. Krever tilstrekkelig gulvisolering og nøyaktig installasjon.

Dusjkabinett med boblebad – Utstyrt med systemer som masserer vannstråler, ofte med tilleggsfunksjoner som fargeterapi eller radio.

Dampkabin – En dusjkabinett som også fungerer som dampbadstue.

rapdach obrazek kabina prysznicowa
rapdach obrazek deszcz

Dusjdører og -vegger

Dørene og veggene i en dusjkabinett er avgjørende for funksjonaliteten og estetikken. De er som oftest laget av herdet glass, som er slitesterkt, ripebestandig og trygt i tilfelle brudd (det knuses i små, uslipte biter).

Typer av dører til dusjkabinetter

Skyvedører – Bruk en skyvemekanisme som sparer plass ettersom det ikke kreves ekstra plass for å åpne dem. Ideell for små baderom.

Foldedører (trekkspilldører) – Foldes inn i midten av dusjhjørnet for å spare plass.

Foldedører – krever mer plass for å åpnes, men gir enkel tilgang til innsiden av dusjhjørnet.

Pivotdører (svingdører) – Disse dørene åpnes utover, som en tradisjonell dør, men svinger rundt en akse uten å gå helt ut over dusjhjørnet.

Dusjkabinettdør og veggelementer

Glass – det viktigste elementet som bestemmer hyttens utseende og sikkerhet. Glasset kan være klart, frostet, dekorert med mønstre eller farget. Herdet glass er det vanligste på grunn av sin holdbarhet og sikkerhet.

Profiler – Dette er metallstykkene som holder glasset på plass. De kan være laget av ulike materialer som aluminium, rustfritt stål eller krom. Profilene er ikke bare et strukturelt, men også et stilistisk element – de er tilgjengelige i en rekke farger og utførelser.

Pakninger – Disse sørger for at dusjkabinettet er vanntett og hindrer at vann lekker ut av kabinettet. Pakningene er vanligvis laget av et fleksibelt, vannbestandig materiale som silikon.

Hengsler og ruller – Disse er avgjørende for at døren skal fungere som den skal. Hengsler gjør at døren kan åpnes og lukkes, mens ruller brukes i skyvedører, slik at døren beveger seg lett og jevnt.

Håndtak – De gjør det mulig å åpne og lukke døren. Håndtakene kan være laget av ulike materialer og finnes i forskjellige stiler som passer til baderommets utseende. Håndtakene må være robuste og slitesterke, siden de er en av de mest brukte delene av dusjkabinettet.

rapdach obrazek kabina prysznicowa
rapdach obrazek kabina prysznicowa

Sikkerhet i dusjhjørnet

Sikkerhet er et viktig aspekt å ta hensyn til ved valg og bruk av dusjhjørne. Det gjelder både utformingen av selve dusjkabinettet og riktig bruk. Her er noen av de viktigste sikkerhetsfaktorene å ta hensyn til:

Herdet glass: De fleste dusjvegger har herdet glass, som er mye sterkere enn vanlig glass. Ved en eventuell skade knuses herdet glass i små, stumpe fragmenter i stedet for å danne skarpe splinter, noe som øker sikkerheten for brukerne.
Sklisikre overflater: Det er lurt å utstyre dusjkabinettet med et dusjkar med sklisikker overflate. Du kan også legge en sklisikker matte for å minimere risikoen for å skli og falle når du dusjer.
Riktig tetting: For å unngå lekkasjer som kan føre til at du sklir utenfor dusjkabinettet, må du sørge for at døren og veggene i kabinettet er godt tettet.
Solid konstruksjon: En solid konstruksjon og stabil montering av dusjveggen er avgjørende for sikkerheten. Dusjkabinettet bør installeres av en erfaren fagperson som sørger for at alle komponenter er riktig festet og stabile.
Sikre dører: Dørene til dusjkabinettet bør være utstyrt med sikre hengsler eller skyvesystemer for å sikre at dørene ikke smeller igjen eller åpnes uventet mens du dusjer.
Sikre blandebatterier: Blandebatterier skal, i likhet med dusjbatterier, være trygge å bruke. Et termostatbatteri holder for eksempel en konstant vanntemperatur, noe som forhindrer risikoen for skålding.
Riktig belysning: En godt opplyst dusjkabinett er tryggere å bruke. For dusjkabinetter med boblebad eller dampbadstue er det verdt å investere i trygge, vanntette belysningssystemer.
Barrierer for bevegelseshemmede: For eldre og bevegelseshemmede bør dusjkabinettet utstyres med egnede håndtak og barrierer som gjør det enklere og tryggere å bruke dusjen.

Husk at regelmessig rengjøring og vedlikehold av dusjkabinettet også påvirker sikkerheten. Ved å fjerne avleiringer og kalkavleiringer fra glasset, dusjkaret og armaturene holder du dusjkabinettet i god stand og unngår glatte overflater.